Témata k nedělní a sváteční liturgii

MĚJ VÍRU A LÁSKU V KRISTU JEŽÍŠI. TEN DRAHOCENNÝ, TOBĚ SVĚŘENÝ POKLAD OPATRUJ SKRZE DUCHA SVATÉHO, KTERÝ V NÁS BYDLÍ - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – 27. NEDĚLE V MEZIDOBÍ 2.10.2022

Jak dlouho již volám o pomoc, Hospodine,ty však neslyšíš; křičím k tobě: „Násilí!“ – ty však nepomáháš. Proč mi dáváš hledět na bezpráví? Můžeš se dívat na soužení? Zpustošení a násilí je přede mnou, povstávají hádky, rozmáhá se svár. Tu mi Hospodin odpověděl a řekl: „Napiš vidění, vyryj ho zřetelně na desky, aby ho mohl každý snadno přečíst. Na určený čas totiž ještě čeká vidění, spěje však k naplnění a nezklame. I když ještě prodlévá, počkej na ně, neboť jistě se splní, nedá se zdržet. Hle, zahynul ten, kdo nebyl upřímný v duši, spravedlivý však bude žít pro svou věrnost.“Z prvního čtení  (Hab 1,2-3; 2,2-4).

Platnost veršů, které vyslechneme při čtení z knihy proroka Habakuka, přesahuje dobový rámec, ve kterém byly autorem napsány. Modlitbám  člověka, přebývajícího ve stavu utrpení a  beznaděje, Bůh tehdy i dnes pozorně naslouchá a dříve nebo později na ně odpoví. Je třeba jen trpělivě vyčkat a mít dostatek důvěry v Hospodinůvpříslib konečné spásy, předávaný nám od těch dob učitelským úřadem církve jako poklad víry. Boží slovo dojde nakonec v Kristu svého naplnění.

Ze druhého čtení  (2 Tim 1,6-8.13-14):Milovaný! Vybízím tě: zase oživ plamen Božího daru, který ti byl dán vzkládáním mých rukou. Vždyť Bůh nám nedal ducha bojácnosti, ale ducha síly, lásky a rozvážnosti! Proto se nestyď veřejně vyznávat našeho Pána ani se nestyď za mě, že nosím kvůli němu pouta. Naopak: Bůh ti dej sílu, abys nesl jako já obtíže spojené s hlásáním evangelia. Jako vzoru zdravé nauky se drž toho, cos ode mě slyšel, a měj přitom víru a lásku v Kristu Ježíši. Ten drahocenný, tobě svěřený poklad opatruj skrze Ducha Svatého, který v nás bydlí.

Kristus od nejstarších dob bdí nad církví, oživuje ji svým Duchem a dává jí věčně trvající poslání učit pravdě i životu ve věcech víry a mravů podle této pravdy. Nositeli záruky pravdy jsou tedy v církvi trvale zákonití  nástupci apoštolů. Bůh svěřil těmto lidem svou pravdu, na které závisí věčná spása. Jedním z takto Bohem obdarovaných byl adresát listu apoštola Pavla. 

Z  evangelia (Lk 17,5-10 ):Apoštolové prosili Pána: „Dej nám více víry!“ Pán řekl: „Kdybyste měli víru jako hořčičné zrnko a řekli této moruši: `Vyrvi se i s kořeny a přesaď se do moře!', poslechla by vás. Když někdo z vás má služebníka a ten orá nebo pase, řekne mu snad, až se vrátí z pole: `Hned pojď a sedni si ke stolu'? Spíše mu přece řekne: `Připrav mi večeři, přepásej se a obsluhuj mě, dokud se nenajím a nenapiji. Potom můžeš jíst a pít ty.' Děkuje snad potom tomu služebníkovi, že udělal, co mu bylo přikázáno? Tak i vy, až uděláte všechno, co vám bylo přikázáno, řekněte: `Jsme jenom služebníci. Udělali jsme, co jsme byli povinni udělat.'“

Do dnešního evangelia apoštol Lukáš zařadil  několik Ježíšových poučení, jací mají být ti, kteří od Ježíše dostali úkol jít a hlásat evangelium.  Především jim Ježíš doporučil ozbrojit se silnou a bezpodmínečnou vírou, která důvěřuje Bohu. Dále od nich požadoval postoj hluboké pokory, odevzdanosti a skromnosti. Pouze tak budou schopni předávat svěřený poklad víry těm, kteří přijdou po nich. Jen tak utvoří pevné články tradice, která z generace na generaci  předává možnost žít bohatý život ve víře v Ježíše Krista, který svou smrtí a vzkříšením dal smysl našemu životu i naší smrti. 

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na neděli 2.10.2022.

1. čtení: Hab 1,2-3; 2,2-4

Žalmy: 95,1-2.6-7b.7c-9,  odpověď: Kéž byste dnes uposlechli jeho hlasu! Nezatvrzujte svá srdce!

2. čtení: 2 Tim 1,6-8.13-14

Evangelium: Lk 17,5-10 

Na slovo bohoslužby   27. neděle v mezidobí navazuje projekt ČBK UČÍCÍ SE CÍRKEV   tématem 185:   „ VÝKLAD  POKLADU  VÍRY“ – viz.

Zobrazeno 232×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio