Témata k nedělní a sváteční liturgii

PANE ,TY MÁŠ SLITOVÁNÍ SE VŠÍM, PROTOŽE MŮŽEŠ VŠECHNO, A JSI SHOVÍVAVÝ K HŘÍCHŮM LIDÍ - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – 31. NEDĚLE V MEZIDOBÍ 30.10.2022

29. 10. 2022 14:05

Pane, celý svět je před tebou jako prášek na vahách, jako kapka rosy, která zrána padá na zem. Ty však máš slitování se vším, protože můžeš všechno, a jsi shovívavý k hříchům lidí, aby dělali pokání. Vždyť ty miluješ všechno, co je, a nic si neošklivíš z toho, cos udělal, neboť kdybys něco nenáviděl, nestvořil bys to. Jak by něco mohlo trvat, kdybys to nechtěl, nebo se uchovat, kdybys to nepovolal k bytí? Ale ty máš na všechno ohled, poněvadž je to tvé, vládce, milující život, neboť tvůj nepomíjející duch je ve všem. Proto zbloudilé trestáš ponenáhlu a napomínáš tím, že jim vyčítáš to, čím hřešili, aby zbaveni své špatnosti věřili v tebe, Pane.Z prvního čtení  (Mdr 11,22-12,2 ).

Čtení z knihy Moudrosti nám dnes představuje milujícího Boha jako všemohoucího a vševědoucího Stvořitele, který nemůže dělat chyby. Jakmile se on rozhodl, že stvoří lidské bytosti se svobodnou vůlí, pak záleží spíše na nich než na Bohu, zda si vyberou dobro Boží lásky nebo zlo hříchu. Bůh vytvořil možnost zla a lidé tuto možnost realizovali. Příčinou zla a tudíž i utrpení, které je jeho důsledkem,  není projev Boží moci, jeho trestu či léku, ale zneužití lidské svobody lidmi. 

Ze  druhého čtení  (2 Sol 1,11-2,2 ): Bratři! Bez přestání se za vás modlíme, aby vás učinil náš Bůh hodnými dober, ke kterým vás povolal, a svou mocí zdokonalil, že budete mít vždycky zálibu v konání dobra a vaše víra aby se projevovala skutky. Pak bude jméno našeho Pána Ježíše oslaveno skrze vás, a vy budete oslaveni skrze něho podle milosti našeho Boha a Pána Ježíše Krista. Pokud jde o dobu, kdy přijde náš Pán Ježíš Kristus a kdy se my u něho shromáždíme, prosíme vás: nenechte si tak snadno poplést hlavu, či se dokonce polekat nějakým proroctvím nebo listem prý od nás poslaným, jako by ten den Páně měl už nastat.

Apoštol Pavel v listě Soluňanům vyzývá společenství, aby svobodně, konkrétními skutky odkazovalo svůj život pod vládu Ježíše Krista. Jen díky jemu se zrodí v srdci věřícího člověka touha po dobru, která přináší dobré ovoce. Jen tak plně poznáme cesty, kterými  nás Bůh provede protivenstvími zla a hříchu ke spáse. 

evangelia  (Lk 19,1-10 ): Ježíš vešel do Jericha a procházel jím. Byl tam jistý člověk, jmenoval se Zacheus. Byl to vrchní celník, velmi bohatý. Rád by uviděl Ježíše, jak vypadá, ale nemohl, protože tam bylo plno lidí a on byl malé postavy. Běžel napřed a vylezl na fíkovník, aby ho uviděl, protože tudy měl procházet. Když Ježíš přišel k tomu místu, podíval se nahoru a řekl mu: „Zachee, pojď rychle dolů: dnes musím zůstat v tvém domě.“ On rychle slezl dolů a s radostí ho přijal. Všichni, jakmile to uviděli, reptali a říkali: „Vešel jako host k hříšníkovi!“ Zacheus se zastavil a řekl Pánu: „Polovici svého majetku, Pane, dám chudým, a jestli jsem někoho o něco ošidil, nahradím mu to čtyřnásobně!“ Ježíš mu řekl: „Dnes přišla do tohoto domu spása. Vždyť i on je potomek Abrahámův. Syn člověka přišel hledat a zachránit, co zahynulo.“

V Lukášově evangeliu na příběhu celníka Zachea poznáme, že Bůh poslal svého Syna mezi hříšný lid jako posla spásy, aby ukázal, že lze žít i těžkému hříšníkovi  v harmonii s Bohem. Ježíš totiž přišel na svět doprostřed vlády zla, aby se utkal se satanem, aby vyhledal a vyrval z jeho spárů každého hříšníka a aby zachránil vše, co zahynulo.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na neděli 30.10.2022.

1. čtení: Mdr 11,22-12,2

Žalmy: Žl 145,1-2.8-9.10-11.13cd-14,  odpověď: Budu velebit tvé jméno, můj Bože, králi.

2. čtení: 2 Sol 1,11-2,2

Evangelium: Lk 19,1-10

Na  slovo bohoslužby   31. neděle v mezidobí přímo navazuje projekt ČBK UČÍCÍ SE CÍRKEV   tématem 189:   „DOBROTIVÝ BŮH A ZLO “ – viz

 

Zobrazeno 272×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio