Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO PÍSMA K SLAVNOSTI NEJSVĚTĚJŠÍHO SRDCE JEŽÍŠOVA a k tématu 293 „UČÍCÍ SE CÍRKEV: „PROROCTVÍ O OSOBĚ MESIÁŠE A JEŽÍŠ“ 7.6.2024 - pátek.

Bůh miluje svůj lid. Byl u jeho zrodu, zjevoval se mu, pečoval o jeho růst, vychovával, učil a ochraňoval ho s otcovskou  láskou. To nám potvrdí i čtení z knihy proroka Ozeáše.  Při výkladu textu bývá zde uváděný Efraim zaměňován s postavou Ježíše Krista. Není vždy snadné je od sebe rozlišit. Některá proroctví jsou dokonce totožná pro obě postavy. Oba jsou potomky rodu Davidova.

Čtení z knihy proroka Ozeáše. Toto praví Hospodin: „Když byl Izrael ještě chlapcem, zamiloval jsem si ho a z Egypta jsem povolal svého syna. Já jsem Efraima učil chodit, bral jsem je na svá ramena, ale nechtěli uznat, že jsem se o ně staral. Pouty laskavosti jsem je táhl, provazy lásky; byl jsem k nim jako ti, kdo zdvihají dítě ke svým tvářím, a skláněl jsem se k němu, abych mu dal najíst. Obrací se ve mně srdce, rozněcuje i soucit. Nebudu jednat podle žáru svého hněvu, nezničím znovu Efraima, neboť jsem Bůh, a ne člověk, jsem Svatý uprostřed tebe, a nevzplanu hněvem.“ (Oz 11,1.3-4.8c-9).

Ze druhého čtení  (Ef 3,8-12.14-19): Čtení z listu svatého apoštola Pavla Efesanům. Bratři! Ačkoli já jsem méně než nejnepatrnější ze všech křesťanů, byla mi dána tato milost: zvěstovat pohanům nevystižitelné Kristovo bohatství a jasně ukázat všem, jak se uskutečňuje ono tajemné rozhodnutí. Od věků bylo skryté v Bohu, Stvořiteli všeho, nyní se však skrze církev ukázala přerozmanitá Boží moudrost knížatům a mocnostem v nebi. Tak od věčnosti určil, že to vykoná skrze našeho Pána Krista Ježíše. Protože jsme s ním spojeni, smíme s důvěrou a volně přistupovat k Bohu, když věříme v Krista. Proto klekám na kolena před Otcem, od něhož mají původ všecky rody na nebi i na zemi, a prosím ho: ať vám ze své bohaté božské slávy dá to, že ve vás mocně zesílí skrze jeho Ducha vnitřní člověk, aby Kristus vírou přebýval ve vašem srdci, abyste zakořeněni a upevněni v lásce byli schopni pochopit – jako všichni křesťané – celou tu šířku a délku, výšku i hloubku, poznat Kristovu lásku přesahující všechno poznání a dosáhnout plné míry Božích darů.

Z listu apoštola Pavla se dnes dočteme o hloubce Boží moudrosti, která je od počátku dějin lidstvu předávána proroky Starého zákona a posléze přímo Ježíšem Kristem. Bůh Otec ho poslal na svět, aby jako dlouho očekávaný Mesiáš přinesl požehnání a spásu všem národům země.

Evangelium: (Jan 19,31-37):  Slova svatého evangelia podle Jana. Protože byl den příprav, takže mrtvá těla nesměla zůstat na kříži přes sobotu – tu sobotu totiž byl velký svátek – požádali židé Piláta, aby byly ukřižovaným přeraženy nohy a aby byli sňati. Přišli tedy vojáci a přerazili kosti prvnímu i druhému, kteří byli s Ježíšem ukřižováni. Když však přišli k Ježíšovi, viděli, že už je mrtvý. Proto mu kosti nepřerazili, ale jeden z vojáků mu kopím probodl bok a hned vyšla krev a voda. Ten, který to viděl, vydává o tom svědectví a jeho svědectví je pravdivé. On ví, že mluví pravdu, abyste i vy věřili. To se stalo, aby se splnil výrok Písma: `Ani kost mu nebude zlomena.' A na jiném místě v Písmu se říká: `Budou hledět na toho, kterého probodli.'

Slova svatého evangelia podle Jana. Protože byl den příprav, takže mrtvá těla nesměla zůstat na kříži přes sobotu – tu sobotu totiž byl velký svátek – požádali židé Piláta, aby byly ukřižovaným přeraženy nohy a aby byli sňati. Přišli tedy vojáci a přerazili kosti prvnímu i druhému, kteří byli s Ježíšem ukřižováni. Když však přišli k Ježíšovi, viděli, že už je mrtvý. Proto mu kosti nepřerazili, ale jeden z vojáků mu kopím probodl bok a hned vyšla krev a voda. Ten, který to viděl, vydává o tom svědectví a jeho svědectví je pravdivé. On ví, že mluví pravdu, abyste i vy věřili. To se stalo, aby se splnil výrok Písma: `Ani kost mu nebude zlomena.' A na jiném místě v Písmu se říká: `Budou hledět na toho, kterého probodli.'

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova  k SLAVNOSTI NEJSVĚTĚJŠÍHO SRDCE JEŽÍŠOVA 7.6.2024 - pátek.

1. čtení: Oz 11,1.3-4.8c-9

Mezizpěv: Iz 12,2-3.4bcd.5-6

Odpověď: S radostí budete vážit vodu z pramenů spásy.

2.čtení: Ef 3,8-12.14-19

Evangelium: Jan 19,31-37

Podle projektu ČBK „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ : viz odkaz  na vypracované TÉMA 293  „PROROCTVÍ  O OSOBĚ MESIÁŠE A JEŽÍŠ“.

 

Zobrazeno 63×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio