Témata k nedělní a sváteční liturgii

BŮH NAŠEHO PÁNA JEŽÍŠE KRISTA VZKŘÍSIL Z MRTVÝCH A POSADIL HO PO SVÉ PRAVICI V NEBI – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - SLAVNOST NANEBEVSTOUPENÍ PÁNĚ - čtvrtek 26.5.2022

Ve své dřívější knize jsem pojednal o všem, co Ježíš konal a čemu učil až do dne, kdy byl vzat do nebe. Předtím dal svým vyvoleným apoštolům příkaz skrze Ducha Svatého. Po svém utrpení jim poskytl mnoho důkazů, že žije: po čtyřicet dní se jim zjevoval a mluvil o Božím království. Když s nimi jedl, přikázal jim, aby neodcházeli z Jeruzaléma, ale čekali na Otcovo zaslíbení: „Vždyť jste přece o tom ode mě slyšeli: Jan křtil vodou, ale vy budete pokřtěni Duchem Svatým za několik málo dní.“ Tu se ho ptali ti, kteří s ním byli: „Obnovíš teď, Pane, v Izraeli království?“ On jim však řekl: „To není vaše věc, abyste věděli čas a okolnosti, jak je Otec z vlastní moci ustanovil. Ale až na vás sestoupí Duch Svatý, dostanete moc a budete mými svědky v Jeruzalémě, v celém Judsku a Samařsku, ano až na konec země.“ Když to pověděl, byl před jejich zraky vyzdvižen a oblak jim ho vzal z očí. Hleděli upřeně k nebi za ním, jak odchází, a najednou vedle nich stáli dva muži v bělostných šatech a řekli: „Lidé z Galileje, proč tak stojíte a hledíte k nebi? Tento Ježíš, který byl vzat od vás do nebe, přijde zase právě tak, jak jste ho viděli, že odchází do nebe.“  Z  prvního čtení  (Sk 1,1-11 ).

Apoštol Lukáš nám v úryvku ze Skutků apoštolů představuje veškeré Ježíšovo dosavadní působení jako cestu, která se definitivně  naplňuje a vrcholí jeho přechodem  do nebe k Otci. Odtud se však pro nás opět vrátí,  jak přislíbil. Ježíšův druhý příchod, stejně očividný jako jeho nanebevstoupení, bude  znamením zahájení definitivního výstupu lidstva k Bohu do objetí Boha jako Nejsvětější Trojice. 

Ze  druhého čtení(Ef 1,17-23 ). Bratři! Bůh našeho Pána Ježíše Krista, Otec slávy, ať vám udělí dar moudře věci chápat a jejich smysl odhalovat, takže budete moci mít o něm správné poznání. On ať osvítí vaše srdce, abyste pochopili, jaká je naděje těch, které povolal, jaké poklady slávy skrývá křesťanům jeho dědictví a jak se ukazuje na nás, na věřících , jeho nesmírně velká moc působením jeho účinné síly. Tak se už projevila jeho síla, když Krista vzkřísil z mrtvých a posadil ho po své pravici v nebi: vysoko nade všecka knížata, nade všecky mocnosti a síly, nade všecko panstvo - a jak jen se ještě jmenují všechny hodnosti, a to nejen v tomto věku, ale i v budoucím. Ano, 'všechno mu položil k nohám'. A jeho dal jako svrchovanou hlavu církvi: ona je jeho tělem, plností toho, který naprosto všechno ovládá.

Apoštol Pavel v listě Efesanům opěvuje úžasný Boží plán, který od věčnosti obklopuje lidstvo. Prosí věřící, aby si uvědomovali, co pro ně Bůh připravil. Vzkříšení, nanebevstoupení a svrchovaná Kristova vláda nade vším tvorstvem jsou mocným zjevením živého Boha, který v Kristu přemohl smrt a ukázal nám cestu k sobě do nebeského království. Vstříc okamžiku, kdy se celému lidstvu definitivně otevře přístup do nebe.

Z evangelia (Lk 24,46-53 )Zakončení svatého evangelia podle Lukáše. Ježíš řekl svým učedníkům:  "Tak je psáno: Kristus bude trpět a třetího dne vstane z mrtvých a v jeho jménu bude hlásáno obrácení, aby všem národům, počínajíc od Jeruzaléma, byly odpuštěny hříchy. Vy jste toho svědky. Hle - já vám pošlu toho, koho slíbil můj Otec. Vy tedy zůstaňte ve městě, dokud nebudete vyzbrojeni mocí z výsosti." Vyvedl je pak směrem k Betánii, zvedl ruce a požehnal jim. A zatímco jim žehnal, odloučil se od nich a vznášel se k nebi. Oni se mu poklonili a s velikou radostí se vrátili do Jeruzaléma. Byli stále v chrámě a velebili Boha.

Lukášovo evangelium zmiňuje projevenou radost  svědků nanebevstoupení Ježíše. Oni si totiž uvědomili, že Ježíš přes svůj odchod k Bohu zůstává  s nimi i nadále po všechny další čas. I my věříme, že s ním sedíme po Boží pravici, protože naším křtem došlo k niternému propojení s Kristem. On nám skrze kříž nebe otevřel. Jeho nebe je tedy i naší vlastí. Bůh je s námi a my s ním – a to navždy. 

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na  čtvrtek 26.5.2022.  

1. čtení: Sk 1,1-11

Žalmy: 47,2-3.6-7.8-9,  odpověď: Bůh se vznáší za jásotu, Hospodin vystupuje za hlaholu trub.

2. čtení: Ef 1,17-23

Evangelium: Lk 24,46-53

Na slovo SLAVNOSTI NANEBEVSTOUPENÍ PÁNĚ navazuje projekt ČBK UČÍCÍ SE CÍRKEV   tématem:  160 „S KRISTEM V NEBI“   Viz

Zobrazeno 369×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio