Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO Z PÍSMA BOHOSLUŽBY 21. NEDĚLE V MEZIDOBÍ 22.8. 2021

22. 8. 2021 0:09
Rubrika: Slovo na den

Lid odpověděl Jozuovi: "Daleko ať je od nás myšlenka, že bychom opustili Hospodina a sloužili cizím bohům. Vždyť Hospodin je náš Bůh. On vyvedl nás a naše otce z egyptské země, z domu otroctví, a udělal před našima očima tyto veliké divy a chránil nás po celé cestě, kterou jsme šli, a mezi všemi národy, jejichž středem jsme procházeli. I my chceme sloužit Hospodinu, neboť je náš Bůh!" (Úryvek z 1. čteni:   Jozue 24,1-2a.15-17.18b). Komentář:  (Ke čtením jsou všechny komentáře směrovány k dnešnímu tématu 112 Učící se církve  „Slavení eucharistie“. Viz odkaz:  ttps://matonick.signaly.cz/2108/slaveni-eucharistie-tema-112-ucici-se-cirkve-21-nedele-v-mezidobi-22-8-2021). V knize Jozue autor, kromě popisu událostí z dějin Izraele, oceňuje veliké divy, kterými Bůh ochránil vyvolený národ na útěku z egyptského otroctví před smrtí hladem a žízní. Seslal putujícímu lidu manu, aby ho nasytil. Mana se stala předobrazem nebeského chleba života, který my přijímáme v eucharistii.

Úryvek ze 2. čteni:   Jako je církev podřízena Kristu, tak i ženy mají být svým mužům podřízeny ve všem. Muži, každý z vás ať miluje svou ženu,  jako Kristus miloval církev a vydal sám sebe za ni, aby ji posvětil a očistil vodou a slovem. Tím si chtěl církev připravit slavnou, bez poskvrny, vrásky nebo něčeho takového, aby byla svatá a bez vady. (Efesanům 5,21-32). Komentář:   V listě Efesanům má apoštol Pavel  v úmyslu vyzvednout příkladné rodinné vztahy pravých křesťanů. V přirovnání k církvi, jejíž hlavou je Kristus, však nachází hlubší význam. Kristus miluje církev jako svou nevěstu. Osobně ji obmyl vodou a Duchem ke svatosti ode vší poskvrny při křestní koupeli. Sytí ji vybraným jídlem, chlebem a   vínem, aby měla dost sil k němu doputovat a s ním splynout v nebeském království. 

Úryvek z evangelia: Ježíš jim řekl: "Nad tím se pohoršujete? Co teprve, až uvidíte Syna člověka, jak vystupuje tam, kde byl dříve? Co dává život, je duch, tělo nic neznamená. Slova, která jsem vám mluvil, jsou duch a jsou život. Ale jsou mezi vámi někteří, kdo nevěří."(Jan 6,60-69).Komentář: Dnešnímu úryvku z Janova evangelia předchází v bibli obsáhlá Kristova řeč o chlebu života, kterou učedníci  vyslechli v galilejské synagoze. (srov. Jan 6,30-41). Mnozí nepřijali jeho tvrzení, že on je ten, kterého poslal nebeský Otec, aby činil Jeho vůli vzkřísit k věčnému životu v poslední dny všechny, kteří věří v Jeho Syna. Jiní odmítali tvrzení Ježíšovo, že své tělo dokáže  proměnit v chléb  a svou krev ve víno, v dokonalý  pokrm a nápoj, jehož přijímání do člověka svátostně vlévá Ducha svatého, uzdravujícího naše tělo i duši. 

Odkazy na texty čtení  k bohoslužbě slova –- 21.neděle v mezidobí 22.8.2021 .

1. čtení: Jozue 24,1-2a.15-17.18b

Žalm  34, 2-3. 16-23 odpověď: Okuste a vizte, jak je Hospodin dobrý.

2. čtení: Efesanům 5,21-32

Evangelium:  Jan 6,60-69

Zobrazeno 743×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio