Témata k nedělní a sváteční liturgii

VZÝVEJ JEHO JMÉNO, DEJ SE POKŘTÍT A OČISTIT OD SVÝCH HŘÍCHŮ - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - ÚTERÝ 25.1.2022 - SVÁTEK OBRÁCENÍ SV. PAVLA

Když jsem se blížil k Damašku náhle mě z nebe obklopilo oslnivé světlo. Padl jsem na zem a uslyšel, že ke mně mluví nějaký hlas: `Šavle, Šavle, proč mě pronásleduješ?' Já jsem odpověděl: `Kdo jsi, Pane?' A on mi řekl: `Já jsem Ježíš Nazaretský, kterého ty pronásleduješ.' Zeptal jsem se: `Pane, co mám dělat?' Pán mi odpověděl: `Vstaň a jdi do Damašku! Tam ti bude řečeno všechno, co máš vykonat.'Ananiáš, muž zbožný podle Zákona, který měl nejlepší pověst u všech tamějších židů. Přišel ke mně a řekl mi:: `Bůh našich otců tě předem určil k tomu, abys poznal jeho vůli, viděl Spravedlivého a slyšel jeho vlastní hlas. Ty mu přede všemi lidmi budeš svědčit o tom, co jsi viděl a slyšel. Vstaň, vzývej jeho jméno, dej se pokřtít a očistit od svých hříchů.'”- Z  prvního čtení  (Sk 22). 

Dnes církev slaví obrácení svatého Pavla, apoštola pohanů. Na cestě do Damašku se Šavel setkává s Pánem a prochází radikální konverzí. Ze Šavla, bývalého nástroje strachu, teroru a pronásledování, se stává Pavel, vyvolený Boží nástroj. Jeho životním úkolem je nyní nést radostnou zvěst o Boží smírné lásce těm, kdo o ní nic nevědí. Uposlechl povolání hlásat evangelium celému tvorstvu. Obrácení z něj udělalo apoštola pohanů. Procestoval velkou část římského impéria. Kázal a uzdravoval, zakládal a podporoval místní společenství věřících. Jeho život nás učí, že poslání není naší volbou, ale že církev je misijní ve své podstatě. 

Z evangelia:(Marek 16 ) : Když se Ježíš naposled zjevil jedenácti apoštolům, řekl jim: „Jděte do celého světa a hlásejte evangelium všemu tvorstvu! Kdo uvěří a dá se pokřtít, bude spasen; kdo však neuvěří, bude zavržen.

Zakončení Markova evangelia zdůrazňuje univerzální dosah Ježíšova poslání. Také to, že víra v Ježíše je nutná ke spáse. Dnešní úryvek evangelia se hodí ke svátku svatého Pavla, apoštola pohanů. Četli jsme poslední Ježíšova slova učedníkům, než vystoupil do nebe. Oni teď mají hlásat evangelium, jako to dělal Ježíš. A mají to dělat s odvahou. I jejich poslání je určeno všem: „do celého světa“, „ke všem národům“. 

Odkaz  na  kompletní    liturgické texty  z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na  úterý 25.1.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled ).

1. čtení:  Skutky  apoštolů 22,3-16

Žalmy:  117,1.2, odpověď:  Jděte do celého světa a hlásejte evangelium.

Evangelium:  Marek 16,15-18

Zobrazeno 242×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio