Témata k nedělní a sváteční liturgii

JAKO OTEC MILOVAL MNE, TAK JÁ JSEM MILOVAL VÁS – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - ČTVRTEK PO PÁTÉ NEDĚLI VELIKONOČNÍ 19.5.2022

Když se o obřízce na sněmu dlouho tak a onak rokovalo, vstal Petr a promluvil k apoštolům a starším: „Jak víte, bratři, Bůh už dávno mezi vámi rozhodl, aby pohané uslyšeli slovo evangelia z mých úst, a tak aby přišli k víře. A Bůh, který zná srdce, dosvědčil jim svou přízeň tím, že jim udělil Ducha Svatého právě tak jako nám. Nedělal tedy žádný rozdíl mezi námi a mezi nimi, když jim vírou očistil srdce. Nuže, proč nyní pokoušíte Boha tím, že učedníkům navlékáte chomout, který nedovedli snést ani naši otcové, ani my? Vždyť jsme přesvědčeni, že spásy docházíme milostí Pána Ježíše my stejně jako oni.“ Celé shromáždění mlčelo a poslouchalo Barnabáše a Pavla, když podrobně vypravovali, jak veliká znamení a divy vykonal Bůh jejich prostřednictvím mezi pohany. Když přestali mluvit, ujal se slova Jakub: „Bratři, poslyšte mě! Šimon vypravoval, jak Bůh udělal první krok, když si chtěl z pohanů získat lid pro sebe. S tím souhlasí slova proroků. Je totiž psáno: `Potom znovu postavím rozpadlou Davidovu chýši, z trosek ji zase vystavím a do výše vyženu, aby i ostatní lidé hledali Pána, a všechny národy, které nesou jméno po mně. Tak praví Pán, který to vykoná. Je to rozhodnuto od věčnosti.' Proto já soudím toto: Nenakládejme pohanům, kteří se obracejí k Bohu, žádná zbytečná břemena. Jenom jim písemně nařiďme, aby se vyvarovali všeho, co je poskvrněno modlářstvím, dále smilstva, masa z udušených zvířat a požívání krve. Neboť Mojžíš má od dávných časů po městech své kazatele v synagogách, kde se předčítá každou sobotu.“Z  prvního čtení  (Sk 15,7-21).

Na prvním oficiálním shromáždění všeobecné církve v Jeruzalémě Petr obhajuje a schvaluje postup rozhodnutí křesťanů z Antiochie, vedených Pavlem, že by se nemělo ukládat lidem břemeno obřízky, před jejich přijetím do křesťanské církve. Jakub, mluvčí tradičního proudu věřících pocházejících ze židovství nechce Petrovi oponovat, ale navrhuje, aby noví pohanokřesťané zachovávali jen některé nezbytné obřadní zvyky a předpisy o obřadní čistotě. Jeho návrhy byly sněmem přijaty a tak se podařilo zachránit jak svobodu evangelia, tak jednotu církve. 

Z evangelia (Jan 15,9-11)Ježíš řekl svým učedníkům: „Jako Otec miloval mne, tak já jsem miloval vás. Zůstaňte v mé lásce. Zachováte-li moje přikázání, zůstanete v mé lásce, jako jsem já zachovával přikázání svého Otce a zůstávám v jeho lásce. To jsem k vám mluvil, aby moje radost byla ve vás a aby se vaše radost naplnila.“

Dnešní evangelium nám dává odpověď na otázku: Co je základem Ježíšovy lásky k jeho učedníkům? Všechno vychází z lásky, která proudí mezi Otcem a Synem. Z tohoto společenství lásky vyvěrá všechno, co Bůh koná pro spásy celého lidstva. To mohou dosvědčit ti, kteří v církvi  žijí v Ježíšově lásce v dokonalé jednotě. 

Odkaz na  kompletní  liturgické texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na  čtvrtek 19.5.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Skutky  15,7-21

Žalmy: 96,1-2a.2b-3.10,  odpověď: Vypravujte mezi všemi národy o Hospodinových divech.

Evangelium: Jan 15,9-11

Zobrazeno 233×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio