Témata k nedělní a sváteční liturgii

UVĚŘ V PÁNA JEŽÍŠE, A DOJDEŠ SPÁSY TY I CELÝ TVŮJ DŮM – Z BOHOSLUŽBY SLOVA ÚTERÝ PO 6. NEDĚLI VELIKONOČNÍ 24.5.2022

Lid z města Filip se sběhl proti Pavlovi a Silovi. Úředníci nařídili bít je pruty. Když pak jim vysázeli hodně ran, dali je zavřít do vězení a žalářníkovi nařídili, aby je dobře hlídal. Pavel a Silas se modlili a zpívali Bohu chvalozpěvy. Ostatní vězni je poslouchali. Náhle nastalo silné zemětřesení, takže se zachvěly základy žaláře. A ihned se rozevřely všechny dveře a všem se uvolnila pouta. Když se žalářník probral ze spánku a viděl, že dveře vězení jsou dokořán, vytasil meč a chtěl si vzít život, neboť myslel, že vězni utekli. Ale Pavel zavolal: „Nedělej si nic zlého! Vždyť jsme tady všichni!“ Žalářník vběhl dovnitř, celý se třásl a padl na kolena před Pavlem a Silou a zeptal se: „Pánové, co mám dělat, abych došel spásy?“ Oni odpověděli: „Uvěř v Pána Ježíše, a dojdeš spásy ty i celý tvůj dům.“ A začali hlásat slovo Boží jemu i všem lidem z jeho domu. Ještě v noci v tu hodinu je vzal s sebou, vymyl jim krvavé rány a hned se dal pokřtít on i všichni jeho lidé. Pak je uvedl do svého bytu a jásal nad tím, že on i celý jeho dům uvěřil v Boha.  Z  prvního čtení  ( Sk 16 ).

Apoštolové Pavel spolu se Silem v evropském městě Filipi v Makedonii začali provádět evangelizační činnost. Byli brzy obžalováni z narušování veřejného pořádku, uvězněni a biti. V té době došlo v žaláři k celé sérii mimořádných událostí. Ty natolik zapůsobí na správce vězení, že uvěří v Pavlovo  hlásané Boží slovo a dává se pokřtít on i všichni jeho lidé.

Z evangelia (Jan 16 )Ježíš řekl svým učedníkům: „Nyní jdu k tomu, který mě poslal, a nikdo z vás se mě neptá: `Kam jdeš?' Spíše je vaše srdce plné zármutku, že jsem vám to pověděl. Ale já vám říkám pravdu: Je to pro vás dobré, abych já odešel. Jestliže totiž neodejdu, Přímluvce k vám nepřijde. Odejdu-li však, pošlu ho k vám. A on, až přijde, usvědčí svět ze hříchu, ze spravedlnosti a ze soudu. Ze hříchu: že ve mne nevěří; ze spravedlnosti: že odcházím k Otci a už mě neuvidíte; ze soudu: že vládce tohoto světa je už odsouzen.“

Ježíš vytýká svým učedníkům vystrašeným z blížících se tragických událostí, které je očekávají, že se ho nikdo z nich neptá, co znamená jeho odchod k Otci a jeho blízké utrpení a smrt, o níž jim už několikrát říkal. Kdyby pochopili pravý smysl jeho výkupného utrpení, hned by se uklidnili: vždyť jeho „vystoupení“ k Otci způsobí, že k nim bude moci přijít Duch svatý, který je utvrdí ve víře a dá jim plné poznání pravdy evangelia. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na  úterý 24.5.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Sk 16,22-34

Žalmy:  138,1-2a.2bc-3.7c-8,  odpověď: Zachraňuje mě tvá pravice, Hospodine.

Evangelium: Jan 16,5-11

Zobrazeno 475×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio