Témata k nedělní a sváteční liturgii

NIKDO Z VÁS AŤ NEHLEDÍ JENOM NA VLASTNÍ PROSPĚCH, ALE I NA PROSPĚCH DRUHÝCH - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – PONDĚLÍ PO 31. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 31.10.2022

Bratři! Jestliže je u vás trochu křesťanské snahy druhé těšit, trochu láskyplného povzbuzení, nějaké duchovní společenství a trochu srdečné účasti, dovršte mou radost tím, že budete stejně smýšlet, že vás bude všechny pojit jedna láska, že budete svorní a jednomyslní. Nic nedělejte z hašteřivosti nebo touhy po prázdné slávě, ale z pokory ať každý z vás pokládá druhého za lepšího, než je sám. Nikdo z vás ať nehledí jenom na vlastní prospěch, ale i na prospěch druhých. Z prvního čtení  (Flp 2,1-4).

Křesťanské společenství ve Filipech tvořili především křesťané z pohanství. V době napsání dopisu existovaly velmi dobré kontakty mezi obcí a Pavlem. Filipané se též zjevně od počátku zasadili aktivně pro evangelium a ze své strany se postarali o jeho šíření. Avšak i v této církevní obci se objevilo napětí. List Pavla Filipanům není pouze pastorálním dopisem, který obsahuje výzvy, jež jsou zaměřené k budování křesťanského společenství,  ale tento list dokládá rovněž způsob, jakým Pavel chápe křesťanskou víru a život. Pavlova slova  v ukázce z listu Filipanům  nás vybízejí, abychom projevovali pokoru vůči sobě navzájem, protože Bůh v Kristu projevil pokoru vůči nám. Pavlův přístup je ukázkou působení Ducha svatého skrze něj. „Duchovní jednota není věcí intelektuální shody ve všech otázkách. Je to jednota lásky a cíle a je udržována věrností pravdě a poslušností vedení Ducha. Tato jednota je založena na Kristově lásce a záměru, který působí v našem životě a skrze něj. Nelze toho dosáhnout „lidským úsilím“. Navenek se však projeví dobrými skutky. Je velmi důležité si uvědomit, že být jednotný v duchu a účelu neznamená, že každý věřící bude problém vnímat a zacházet s ním stejným způsobem. To, jak věřící vidí konkrétní problém a jak se k němu postaví, závisí na jeho duchovní zralosti, vztahu s Ježíšem, zkušenostní znalosti Božího slova a na tom, jak jej Bůh obdaroval. 

evangelia  (Lk 14,12-14 ): Ježíš řekl jednomu z předních farizeů, který ho pozval: „Když strojíš oběd nebo večeři, nezvi své přátele, ani bratry, ani příbuzné, ani bohaté sousedy, aby tě snad také nepozvali, a tak by se ti dostalo odměny. Ale když strojíš hostinu, pozvi žebráky a mrzáky, chromé a slepé. A budeš blahoslavený, protože oni ti to nemají čím odplatit. Dostaneš však odměnu při vzkříšení spravedlivých.“

I za zdánlivě velkodušným gestem toho, kdo zve na oběd či na večeři se může skrývat sobectví. Je zřejmé, že námětem , který dnešní evangelium přináší a který zaznívá i v závěru prvního čtení, je nezištné darování. Ježíš nás chce vychovat k duchovnímu hodnocení našich skutků a našich rozhodnutí. Nezištné darování zahrnuje více pozornosti ke druhým než k sobě a znamená, že uznáváme objektivní hodnotu druhých, protože každý v sobě nese obraz a podobu Boží, a proto si sám o sobě zasluhuje pozornost, úctu a lásku.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na pondělí 31.10.2022.

1. čtení: Flp 2,1-4

Žalmy: Žl 131,1.2.3 ,  odpověď: Opatruj, Pane, mou duši ve svém pokoji!

Evangelium: Lk 14,12-14

Zobrazeno 149×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio