Témata k nedělní a sváteční liturgii

KDYBY SIS HLEDĚL MÝCH PŘIKÁZÁNÍ, TVŮJ BLAHOBYT BY SE ROZLÉVAL JAKO ŘEKA A TVÉ ŠTĚSTÍ JAKO MOŘSKÉ VLNY - Z BOHOSLUŽBY SLOVA PÁTEK PO 2.NEDĚLI ADVENTNÍ 9.12.2022

Tak praví Hospodin, tvůj vykupitel, Svatý Izraele: "Já jsem Hospodin, tvůj Bůh, učím tě, abys měl úspěch, vedu tě cestou, kterou máš jít. Kdyby sis hleděl mých přikázání, tvůj blahobyt by se rozléval jako řeka a tvé štěstí jako mořské vlny; bylo by jak písku tvých pokolení a potomků z tvého těla jako jeho zrnek. Nebylo by vyhynulo, nebylo by vyhlazeno přede mnou tvé jméno." Z prvního čtení  (Iz 48,17-19).

Izaiáš zde představuje Hospodina, jako Boha Izraele, jako toho, kdo vykupuje svůj lid  a nazývá ho několika dalšími jmény. Kromě označení „vykupitel“ zde  najdeme též jméno „Svatý Izraele“ , v jehož díle spásy se  jeho Boží svatost  stále zjevuje. Prorok se obrací na lid s úpěnlivou prosbou, aby se poučil z dřívější zkušenosti předků, kteří nenaslouchali Božímu slovu a  nemohla se zatím uskutečnit  zaslíbení blahobytu „pokoje“, štěstí a potomstva, plynoucí z Boží smlouvy uzavřené v minulosti  mezi Hospodinem a jeho lidem.

Z evangelia (Mt 11,16-19):  Ježíš řekl zástupům: "Ke komu přirovnám toto pokolení? Je jako děti, které sedí na tržišti a volají na své druhy: 'Hráli jsme vám, a vy jste netancovali, naříkali jsme, a vy jste neplakali.' Přišel Jan, nejedl a nepil, a říkají: 'Je blázen.' Přišel Syn člověka, jí a pije, a říkají: 'Je to žrout a pijan, přítel celníků a hříšníků.' Ale přece moudrost se ospravedlní svými skutky."

Žijeme ve světě plném předsudků, ve kterém není snadné poznat a přijmout pravdu. Ježíšův a Janův způsob života se velmi lišil, ale oba byli odmítnuti. Jejich posluchačům chyběla moudrost, a tak nerozpoznali pravdu slov, která je zvala k obrácení. .Jádro dnešního evangelia je vysloveno v poslední větě: „Moudrost se ospravedlňuje svými skutky.“ A právě Ježíš je ztělesněním Boží Moudrosti. On nepotřebuje ospravedlnění od nikoho jiného. Mluví za něj ovoce jeho života, které se projevuje ve všem, co říká a koná. Mnohým  z těch, na které se v minulosti  proroci obraceli, a Ježíš kázal, připadala  jejich slova jako příliš náročná. Bylo to pro ně všechno příliš neočekávané, příliš obtížné.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na pátek 9.12.2022.

1. čtení: Iz 48,17-19

Žalmy:  Žl 1,1-2.3.4+6,  odpověď:  Kdo tě, Pane, následuje, bude mít světlo života.

Evangelium: Mt 11,16-19

Zobrazeno 119×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio