Témata k nedělní a sváteční liturgii

MLUVÍ TEN, KDO POSLOUCHÁ SLOVA BOŽÍ, KDO ZNÁ VĚDĚNÍ NEJVYŠŠÍHO, VIDÍ, CO MU DÁVÁ VŠEMOHOUCÍ ZŘÍT - Z BOHOSLUŽBY SLOVA PONDĚLÍ PO 3.NEDĚLI ADVENTNÍ 12.12.2022

Když Bileam zdvihl své oči, viděl Izraelity tábořit podle kmenů. Sestoupil na něj duch Boží a on pronesl svůj výrok: "Mluví Bileam, syn Beorův, mluví muž s pronikavým zrakem, mluví ten, kdo poslouchá slova Boží. Vidí, co mu dává Všemohoucí zřít, klesá s odhaleným zrakem. Jak krásné jsou tvé stany, Jakube, tvé příbytky, Izraeli! Rozprostírají se do dáli jak údolí, jako zahrady podél řeky, jak aloe, které zasadil Hospodin, jako cedry podél vody. Voda hojně vytéká z jeho věder, jeho osení má bohatou vláhu. Jeho král bude vyšší než Agag, povzneseno bude jeho království." Dále pronesl: mluví ten, kdo poslouchá slova Boží, kdo zná vědění Nejvyššího, vidí, co mu dává Všemohoucí zřít, klesá s odhaleným zrakem. Vidím jej, ale nikoli nyní, zřím jej, ale nikoli zblízka. Vyjde hvězda z Jakuba, povstane žezlo z Izraele." Z prvního čtení  (Nm 24,2-7.15-17a ).

Bileám byl proslulý pohanský  věštec z doby, kdy Izraelci po odchodu z Egypta zabírali nové země. Jejich nepřítel, moábský král, si proroka přizval, aby proklel postupující Izraelce. Pokaždé, když se ke kletbě schylovalo a připravovalo se místo s příslušnými rituály, se Bileámovi zjevil Bůh a varoval ho, aby se neopovažoval seslat kletbu na jeho vyvolený národ. Nakonec Bileám vyslovil proroctví ve prospěch Izraelců, Bohem vnuknuté. Bileám prorokuje válečné úspěchy Izraelcům a zároveň předpovídá použitím motivů hvězdy a žezla  jakožto symbolů pro příchod Mesiáše jako krále.

Z evangelia (Mt 21,23-27 ): Když přišel Ježíš do chrámu a učil, přistoupili k němu velekněží a starší lidu s otázkou: "Jakou mocí děláš tyto věci? Kdo ti k tomu dal plnou moc?" Ježíš jim odpověděl: "Také já se vás zeptám na jednu věc. Když mi na ni odpovíte, i já vám řeknu, jakou mocí dělám tyto věci. Odkud byl Janův křest? Z nebe, anebo od lidí?" Ale oni mezi sebou uvažovali: "Řekneme-li 'z nebe', namítne nám: 'Proč jste mu tedy neuvěřili?' Řekneme-li však 'od lidí', musíme se bát lidu, protože všichni pokládají Jana za proroka." Odpověděli tedy Ježíšovi: "Nevíme." A on jim řekl: "Ani já vám nepovím, jakou mocí tyto věci dělám."

Náboženští představitelé zpochybňují Ježíšovu autoritu. Když jim však Ježíš otázku vrací, bojí se říci pravdu, a tak se odpovědi vyhýbají. Osoba s "autoritou" není jen ten, kdo má nad druhými donucovací moc. Výkon skutečné autority nespočívá v tom, že by ovládal, ale naopak v tom, že uvolňuje potenciál, který je v lidech.Ježíš neměl donucovací moc. Vyzýval lidi, aby ho následovali. Přišel, aby sloužil, ne aby mu někdo sloužil. Přišel dát život, život v jeho plnosti. Přišel, aby vedl lidi k plnému rozvoji všeho, čím mohou být a čím mají být. 

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na pondělí 12.12.2022.

1. čtení: Nm 24,2-7.15-17a

Žalmy:  Žl 25,4-5ab.6+7bc.8-9,  odpověď:   Ukaž mi své cesty, Hospodine!

Evangelium: Mt 21,23-27

 

 

Zobrazeno 128×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio