Témata k nedělní a sváteční liturgii

VSTAŇ, VZÝVEJ JEHO JMÉNO, DEJ SE POKŘTÍT A OČISTIT OD SVÝCH HŘÍCHŮ -SVÁTEK OBRÁCENÍ SV. PAVLA, APOŠTOLA - STŘEDA 25.1.2023

Pavel promluvil k lidu: „Já jsem Žid. Narodil jsem se v Tarsu v Kilíkii, ale vyrostl jsem tady v tom městě, a přesně jsem byl vychován, jak to žádá otcovský zákon, ve škole u Gamaliela. Moje horlivost pro Boha byla veliká, jak je tomu u vás dodneška. Proto jsem pronásledoval toto učení až na smrt: dával jsem spoutat a do vězení zavírat muže i ženy. To mi může dosvědčit i velekněz a celá rada starších. Od nich jsem také dostal listy pro bratry v Damašku a odebral se tam, abych i odtamtud přivedl svázané křesťany do Jeruzaléma k potrestání. Když jsem byl na cestě a už se blížil k Damašku – bylo to kolem poledne – náhle mě z nebe obklopilo oslnivé světlo. Padl jsem na zem a uslyšel, že ke mně mluví nějaký hlas: `Šavle, Šavle, proč mě pronásleduješ?' Já jsem odpověděl: `Kdo jsi, Pane?' A on mi řekl: `Já jsem Ježíš Nazaretský, kterého ty pronásleduješ.' Muži, kteří byli se mnou, viděli sice světlo, ale hlas toho, který ke mně mluvil, neslyšeli. Zeptal jsem se: `Pane, co mám dělat?' Pán mi odpověděl: `Vstaň a jdi do Damašku! Tam ti bude řečeno všechno, co máš vykonat.' Protože jsem od jasu toho světla nic neviděl, vedli mě moji průvodci za ruku, a tak jsem přišel do Damašku. Tam mě navštívil jistý Ananiáš, muž zbožný podle Zákona, který měl nejlepší pověst u všech tamějších židů. Přišel ke mně a řekl mi: `Bratře Šavle, ať zase vidíš!' A v tom okamžiku jsem opět nabyl zraku a uviděl ho. On pak řekl: `Bůh našich otců tě předem určil k tomu, abys poznal jeho vůli, viděl Spravedlivého a slyšel jeho vlastní hlas. Ty mu přede všemi lidmi budeš svědčit o tom, co jsi viděl a slyšel. Proč tedy ještě váháš? Vstaň, vzývej jeho jméno, dej se pokřtít a očistit od svých hříchů.'”Z prvního čtení  (Sk 22,3-16  ).

Co o sv. Pavlovi víme. Byl to Žid a farizej, z dobrých rodičů, a měl od narození římské občanství, což se velmi cenilo. Jeho rodiče ho poctivě vedli k víře a zajistili mu nejlepší teologické vzdělání. Pavel nebyl ani pohan, ani hříšník. Jeho zbožnost byla upřímná a miloval Boha celým srdcem, celou myslí a ze všech svých sil. Proto také byl velmi rozhořčen, když se objevila „nová sekta“ – křesťané, kteří se ošklivě rouhali jeho milovanému Bohu, když vydávali jakéhosi Ježíše za Syna Božího. Vždyť to je modlářství nejhoršího druhu! Člověk se nesmí prohlašovat za Boha! Za modloslužbu u Izraelitů existoval jediný možný trest – smrt. Zabít, aby se modloslužba nešířila mezi ostatní. Uchovat čistotu víry. Proto schvaloval, když v Jeruzalémě kamenovali Štěpána, proto sám aktivně vyhledával křesťany, aby je vydal na smrt. Ne proto, že byl zlý pohan, ale naopak z horlivosti pro Hospodina! Pavel potřeboval setkání s živým Bohem. Chtěl sloužit Bohu, jenom se mýlil ve způsobu té služby. Bůh však nenechá dobrého člověka na omylu. V okamžiku zjevení Pavel pochopil, že Ten, koho vidí v takovém světle, až ho dočasně oslepilo, je Bůh. A pochopil, že ti, které chtěl odvléct do vězení, jsou praví učedníci Boží.  Při setkání s Kristem pochopil, že Ježíš Kristus je Boží Syn, nové zjevení Boží, a celý jeho život se změnil. Také my potřebujeme setkání s živým Bohem, abychom byli takovými křesťany, jaké nás chce Bůh. Naše cesty k Bohu jsou otevřené.

Z evangelia (Mk 16,15-18): Když se Ježíš naposled zjevil jedenácti apoštolům, řekl jim: „Jděte do celého světa a hlásejte evangelium všemu tvorstvu! Kdo uvěří a dá se pokřtít, bude spasen; kdo však neuvěří, bude zavržen. Ty, kdo uvěří, budou provázet tato znamení: ve jménu mém budou vyhánět zlé duchy, budou mluvit novými jazyky, budou brát hady do ruky, a když vypijí něco smrtelně jedovatého, neuškodí jim to; na nemocné budou vkládat ruce, a uzdraví se.“

Dnes slavíme obrácení apoštola Pavla. Jeho bezmoc, slepota a zmatek ho otevřely vůči Bohu. Obrácení z něj udělalo apoštola křesťanství. Procestoval velkou číst římského impéria. Kázal a uzdravoval, zakládal a podporoval místní společenství věřících. Jeho život nás učí, že poslání není naší volbou, ale že církev je misijní ve své podstatě.Markovo evangelium zdůrazňuje univerzální dosah Ježíšova poslání. Také to, že víra v Ježíše je nutná ke spáse.  

K obrácení nedochází jen jednou za život. Je to něco, co nás může potkat několikrát během života. Buďme připraveni odpovědět, kdykoli nás Pán povolá.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na středu 25.1.2023.

1. čtení: Sk 22,3-16 nebo Sk 9,1-22

Žalmy:  Žl 117,1.2,  odpověď: Jděte do celého světa a hlásejte evangelium.

Evangelium:  Mk 16,15-18

Zobrazeno 192×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio