Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO PÍSMA KE SVÁTKU SV. ŠTĚPÁNA A K TÉMATU 264 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“:„LÁSKA K NEPŘÁTELŮM“ 26.12.2023

25. 12. 2023 21:09

Písmo nám připomíná  tragickou smrt prvomučedníka Štěpána. Při popisu  jeho ukamenování zaznamenává apoštol Lukáš v závěru  i poslední slova odsouzeného. Štěpán se  zde, stejně jako  Ježíš,  svěřuje do Pánových rukou a odpouští svým katům. Jeho srdce bylo natolik naplněno velkodušnou láskou k lidem, a to i k těm, kteří ho nenáviděli, že i v okamžiku, bezprostředně předcházejícímu jeho potupné smrti, dokázalo přetékat dobrodiním.

Čtení ze Skutků apoštolů. Štěpán, plný milosti a síly, dělal mezi lidem veliké divy a znamení. Ale tu zasáhli někteří z tak zvané synagógy propuštěnců s lidmi z Kyrény, Alexandrie, Kilíkie a Asie a začali se přít se Štěpánem. Nemohli však obstát před jeho moudrostí a Duchem, který z něho mluvil. Když to slyšeli, velmi se rozzuřili a skřípali zuby proti němu. On však plný Ducha Svatého, pohleděl k nebi a spatřil Boží slávu a Ježíše, jak stojí po Boží pravici. A zvolal: "Vidím nebesa otevřená a Syna člověka, jak stojí po Boží pravici! " Oni se však dali do velkého křiku, zacpávali si uši a všichni se na něho zuřivě vrhli. Pak ho vyhnali ven za město a začali ho kamenovat. Svědkové si přitom složili svrchní šat k nohám jednoho mladého muže - jmenoval se Šavel. Tak Štěpána kamenovali. A on se modlil: "Pane Ježíši, přijmi mého ducha!" Klesl pak na kolena a hlasitě zvolal: "Pane, nepřičítej jim tento hřích." A po těchto slovech skonal. (Sk 6,8-10;7,54-60).

Z evangelia  (Mt 10,17-22):  Slova svatého evangelia podle Matouše. Ježíš řekl svým apoštolům: "Mějte se na pozoru před lidmi! Budou vás totiž vydávat soudům a bičovat v synagógách, budou vás vodit před vladaře a krále kvůli mně, abyste vydali svědectví jim a také pohanům. Až vás vydají soudu, nedělejte si starosti, jak nebo co máte mluvit, protože v tu chvíli vám bude dáno, co máte mluvit. Neboť to už pak nemluvíte vy, ale mluví skrze vás Duch vašeho Otce. Bratr vydá na smrt bratra a otec syna, děti povstanou proti rodičům a způsobí jim smrt. Budete ode všech nenáviděni pro mé jméno. Ale kdo vytrvá až do konce, bude spasen."

Podle Matoušova evangelia přijali od Ježíše jeho učedníci řadu poučení, která jim dával o zkouškách a utrpeních, jimiž budou muset projít. Pro Ježíšovo jméno budou nenáviděni od mnohých, často i od přátel a příbuzných. Ježíš je uklidňuje ujištěním, že skrze Ducha svatého najdou na urážky svých nepřátel vždy správné odpovědi. Apoštol Pavel později cituje:  „Vaše slovo ať je vždy laskavé a určité; ať víte, jak ke komu promluvit“ (Koloským 4,6). A jinde dodává:  „Proto se nedej přemoci zlem,ale přemáhej zlo dobrem.“ (Římanům 12,21).

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova  KE SVÁTKU SV. ŠTĚPÁNA  26.12.2023.

1. čtení: Sk 6,8-10;7,54-60

Mezizpěv: Žl 31,3cd-4.6+8ab.16bc-17,6a.  Odpověď: Do tvých rukou, Hospodine, svěřuji svého ducha. 

Evangelium: Mt 10,17-22

Podle projektu ČBK „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ : viz odkaz  na vypracované TÉMA 264, zaměřené ke dnešní bohoslužbě slova: „LÁSKA K NEPŘÁTELŮM “  26.12.2023

Zobrazeno 179×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio