Témata k nedělní a sváteční liturgii

„ZNOVU PŘIJDE VE SLÁVĚ“ - TÉMA 261 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ KE 2. ADVENTNÍ NEDĚLI 10.12.2023

8. 12. 2023 15:11

Ježíš Kristus je Pán a Král. Proto vstal z mrtvých k životu, aby vládl nad mrtvými i živými. A od té chvíle vládne  v síle Ducha svatého ve své církvi, jejíž je hlavou. Po nanebevstoupení Krista vstoupil Boží plán do své konečné fáze a bude dovršen slavným příchodem Krále na zem. Už  první křesťané a apoštolové s nadějí očekávali brzký návrat jejich Pána. Věřili, že všechna zaslíbení a proroctví Písma se naplní při jeho druhém příchodu. První křesťané se dokonce zdravili pozdravem „Maran atha“, což znamená „Pán přichází“. Těšili se na brzké splnění své naděje. Výhled na Kristův druhý příchod dával jeho učedníkům sílu snášet všechny těžkosti a pronásledování. "Muži z Galileje, co tu stojíte a hledíte k nebi? Tento Ježíš, který byl od vás vzat do nebe, znovu přijde právě tak, jak jste ho viděli odcházet."

Jistota druhého příchodu je založena na důvěryhodnosti textů Bible. Kristus před svým nanebevstoupením prohlásil, že ještě nenadešla chvíle slavného nastolení mesiášského království očekávaného Izraelem ( srov. Sk 1,5-7). Tento čas je časem čekání a bdělosti. Těsně před svou smrtí řekl Ježíš svým učedníkům, že se vrací ke svému Otci, aby pro ně připravil místo a slíbil: „…opět přijdu a vezmu vás k sobě“ (Jan 14,3). Ježíš toto zaslíbení opakoval vícekrát. A křesťané očekávají, že co slíbil, to také splní. V listu Filipským 3,20 je psáno:  „My však máme občanství v nebesích, odkud očekáváme i Spasitele, Pána Ježíše Krista.“ V Bibli nacházíme na 1500 zmínek o Kristově návratu. Nový zákon hovoří o Ježíšově druhém příchodu jako o jistotě. Ve Starém zákoně připadá na každé proroctví týkající se jeho prvního příchodu 8 proroctví předpovídajících jeho druhý příchod. Celé statě Písma se věnují tomuto jedinečnému tématu – Matouš 24, Marek 13, Lukáš 21, různé části epištol. Tomuto tématu se věnují i dvě celé biblické knihy – Daniel a Zjevení. Dílo Ježíše Krista a dějiny světa budou završeny v Bohu, který se zjeví ve své slávě. „Až přijde Syn člověka ve své slávě a všichni andělé s ním, posadí se na svůj trůn slávy, a budou před něj shromážděny všechny národy…“(Mt 25,31-32).

Kdy tedy můžeme očekávat příchod Páně? Autor listu Židům povzbuzuje křesťany: „Všímejte si jeden druhého a pobízejte se k lásce a k dobrým skutkům. Neopouštějte vaše společná shromáždění, jak to někteří mají ve zvyku, ale navzájem se povzbuzujte, a to tím spíše, že vidíte, jak se ten den blíží.; Vždyť jen chvilku, malinkou chvilku, a přijde ten, který má přijít, a neomešká se“ (Žid 10,24-25.37). Kristův příchod je tedy blízký. I když je „pozdržen“, může nastat každým okamžikem. Je „pozastaven“ do doby, až jej uzná „celý Izrael“ (Řím 11,26; Mt 23,39), jehož část se zatvrdila (Řím 11,25)  v nevěře (Řím 11,20) vůči Ježíšovi. 

Před Kristovým příchodem musí církev projít závěrečnou zkouškou, která otřese vírou mnohých věřících (srov.: Lk 18,8; Mt 24,12). Církev vejde do slávy až Božím vítězstvím nad posledním řáděním zla, které bude mít podobu posledního soudu (srov. Zj 20,12). Pak nastane den spásy, kdy na zemi bude panovat Království Boží. Proto bychom se měli velmi radovat, když  vidíme, jak se přibližuje – „ať zaplesají … že přichází Bůh soudit zemi. On bude soudit svět spravedlivě a národy podle své pravdy, neboť „spatřili všechny dálavy země spásu našeho Boha“ a budou ho ctít (srov.: Žalm 96; 98; 67; Izaiáš 26,9;Nu 14,21).

Druhý příchod Ježíše byl nadějí v utrpení i těžkostech nejen pro apoštoly a pro reformátory v minulosti, ale je i dnes pro církev a věřící na celém světě. Podle slov apoštola Pavla čekáme na „…blažené splnění naděje a příchod slávy velikého Boha a našeho Spasitele Ježíše Krista.(Titovi 2,13).

Matonick.

Zobrazeno 158×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio