Témata k nedělní a sváteční liturgii

LITURGIE SE USKUTEČŇUJE V PLATNÉM ŘÁDU CÍRKVE (PRÁVNÍ STRÁNKA) - TÉMA 128 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ 33. NEDĚLE V MEZIDOBÍ 14.11.2021

13. 11. 2021 18:05

Liturgie obsahuje složku neměnnou, ustanovenou Bohem, a části podléhající změnám. Jestliže do nich proniká něco, co docela neodpovídá vnitřní povaze liturgie, nebo jestliže některé její prvky zastarají, je nutné je obnovit, upravit texty a obřady tak, aby jasněji vyjadřovaly to svaté, čeho jsou znamením tak, aby pro křesťanský lid byly pokud možno snadno srozumitelné a aby  lid měl na nich účast plnou, aktivní a  v duchu společenství. Druhý vatikánský koncil proto  stanovil v roce 1963 všeobecné zásady pro obnovu a rozvoj posvátné liturgie, zaměřenék obnově liturgie zvané  Konstituce o posvátné liturgii (Sacrosanctum Concilium – SC) se záměrem, aby všichni věřící byli vedeni k plné, uvědomělé a aktivní účasti na liturgických úkonech a liturgie. K takové účasti je křesťanský lid jako "vyvolený rod, královské kněžstvo, národ svatý, lid patřící Bohu jako vlastnictví"(1 Petr 2,9; srov. 1 Petr 2,4-5) mocí křtu oprávněn i zavázán. Jako součást liturgie je velmi doporučovaná tématická homilie, v níž se na základě posvátných textů vykládají tajemství víry a pravidla křesťanského života během liturgického roku.

Protože liturgie se koná v bohoslužebném řádu církve, patří slavení liturgie pod církevní autoritu. To je právní stránka liturgie. Pouze církevní autorita je oprávněna řídit posvátnou liturgii.Je to Apoštolský stolec a v rámci právní normy biskup. Také biskupské sbory různého druhu, řádně ustavené pro určitá území, jsou na základě právního zmocnění příslušné řídit vymezené oblasti liturgie. Proto nikdo jiný, ani kněz, nesmí v liturgii o své vůlí nic přidávat ani ubírat ani měnit. Liturgii chápeme jako službu církve. Mnozí, i katolíci, viděli v církvi organizaci, právní útvar, sestávající z hierarchie: z papeže, biskupů a kněží. Viděli v církvi instituci, na kterou se obracíme, když od ní něco potřebujeme.  Církev vnější organizací je, ale tvoří ji i věřící lid a Kristus. Víc než právní organizace je to živý organizmus.

Téma je podrobněji vypracováno, včetně komentářů, KKC a 

YOUCAT, podle osnov projektu ČBK „Učící se církev

- viz: https://matonick.signaly.cz/1511/liturgie-se-uskutecnuje-v-platnem

Zobrazeno 224×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio