Témata k nedělní a sváteční liturgii

BŮH SE RADUJE Z TEBE JAKO ŽENICH Z NEVĚSTY - ZE SLOVA BOHOSLUŽBY 2. NEDĚLE V MEZIDOBÍ 16 .1.2022

Kvůli  Jeruzalému neutichnu, dokud jeho spravedlnost nevzejde jak světlo, dokud se jeho spása nerozhoří jak pochodeň. Tu národy uvidí tvou spravedlnost a všichni králové tvou slávu. Obdaří tě novým jménem, které určí Hospodinova ústa. Budeš nádhernou korunou v Hospodinově ruce, královskou čelenkou v dlani svého Boha. Nebudeš se již nazývat "Opuštěná" a tvá země "Osamělá". Tvým jménem bude "Mé zalíbení je v ní" a jméno tvé země "V manželství daná", neboť si v tobě zalíbil Hospodin a tvá země dostane muže. Jako se jinoch snoubí s pannou, tak se s tebou zasnoubí tvoji synové. Jako se raduje z nevěsty ženich, tak se tvůj Bůh zaraduje z tebe.( Iz 62 )  –  Z  prvního čtení . Dnešní úryvky čtení  z Písma  jsou autory vybrány k tématu Učící se církve, nazvaném „Příprava na manželství. Vhodně jej předcházejí svátostným pojetím projevu vzájemné Boží a lidské  lásky. Ta je i ústředním motivem nezbytné přípravy křesťanů všech dob na manželství.Text z knihy proroka Izaiáše hlásá útěchu a naději, že  Hospodin lid naplní milostí a na  znamení své přítomnosti, bude lidu bezprostředně prokazovat trvalou  věrnost  Boží lásky tak, jako věnuje milující ženich své milované snoubence.   

Ze   druhého čteni:   Dary jsou sice rozmanité, ale je pouze jeden Duch. A jsou rozličné služby, ale je pouze jeden Pán. A jsou různé mimořádné síly, ale je pouze jeden Bůh. On to všechno ve všech působí. Ty projevy Ducha však jsou dány každému k tomu, aby mohl být užitečný. (1 Kor 12)

Apoštol Pavel učí církev, aby si byla neustále vědoma, že Kristus stále obdarovává svůj lid  rozličnými dary, které jako svátosti uděluje Duch svatý. V pozadí mnohotvárnosti jeho darů vždy stojí láska. Jeden ze sedmi darů Ježíše Krista církvi je svátost manželství. Svátostí je člověk uváděn, obnovován, upevňován  ve svém vztahu k Bohu, nebo pro určité životní poslání. Svátostí manželství je člověk vybavován k manželské a rodičovské lásce hlubokou láskou Kristovou.  

Z evangelia :   Byla svatba v galilejské Káně a byla tam Ježíšova matka. Na tu svatbu byl pozván také Ježíš a jeho učedníci. Došlo víno, a proto řekla matka Ježíšovi: "Už nemají víno."… To byl v galilejské Káně počátek znamení, která Ježíš učinil; tím zjevil svou slávu, a jeho učedníci v něj uvěřili. ( Jan 2 ).

Janovo evangelium zaznamenává skutek, který učinil Ježíš v Káně, jako zjevení Mesiášovo.  Na prahu své veřejné činnosti zde během svatební hostiny Ježíš koná svůj první zázrak. Církev v tom vidí potvrzení faktu, že manželství je dobré. Kristus, ženich, přítomný mezi svými, je zdrojem veškeré síly, takže křesťanští manželé a rodina nejsou ani osamělí, ani opuštění.  Apoštol Matouš k tomu dodává: „Mohou hosté na svatbě truchlit, dokud je ženich s nimi?“ 

Ke všem čtením jsou komentáře a liturgické texty směrovány k dnešnímu tématu  140- UČÍCÍ SE CÍRKEV:„PŘÍPRAVA NA  MANŽELSTVÍ“

Odkaz  na kompletní  liturgické texty  z lekcionáře k bohoslužbě slova  na  neděli 16.1.2022.  (Níže uveden jen základní přehled).

1. čtení:  Izaiáš 62,1-5

Žalmy: 96,1-2a.2b-3.7-8a.9-10ac,  odpověď: Vypravujte mezi všemi národy o Hospodinových divech

2. čtení:  1 Korinťanům 12,4-11

Evangelium: Jan 2,1-12

Zobrazeno 358×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio