Témata k nedělní a sváteční liturgii

HLEĎTE, JAK VELIKOU LÁSKU NÁM OTEC PROJEVIL, ŽE SE NEJEN SMÍME NAZÝVAT BOŽÍMI DĚTMI, ALE ŽE JIMI TAKÉ JSME!- Z BOHOSLUŽBY SLOVA – SLAVNOST VŠECH SVATÝCH - 1.11.2022

31. 10. 2022 15:05

Já, Jan, viděl jsem, jak od východu slunce vystupuje jiný anděl. Držel v ruce pečetidlo živého Boha a zvolal silným hlasem na ty čtyři anděly, kterým bylo dáno škodit zemi i moři: „Neškoďte zemi, ani moři, ani stromům, dokud nepoznamenáme na čele služebníky našeho Boha!“ A uslyšel jsem, kolik bylo těch poznamenaných: sto čtyřiačtyřicet tisíc ze všech kmenů izraelského lidu. Potom se podívám, a hle – veliký zástup, který by nikdo nespočítal, ze všech národů, kmenů, plemen a jazyků; stáli před trůnem a před Beránkem, odění bílým rouchem, s palmami v rukou a volali mocným hlasem: „Za svou záchranu vděčíme našemu Bohu, který sedí na trůně, a Beránkovi!“ Všichni andělé, kteří stáli okolo trůnu, starců a čtyř bytostí, padli na tvář před trůnem, klaněli se Bohu a volali: „Amen. Chvála, sláva, moudrost, díky, čest, moc a síla přísluší našemu Bohu na věčné věky! Amen.“ Tu na mě promluvil jeden ze starců a zeptal se mě: „Kdo jsou tihle zde v bílém rouchu a odkud přišli?“ Odpověděl jsem mu: „Můj pane, to víš ty.“ Řekl mi: „To jsou ti, kdo přicházejí z velikého soužení; roucho si do běla vyprali v Beránkově krvi.“  Z prvního čtení  (Zj 7,2-4.9-14).

Ve zjevení apoštola Jana vystupuje na scénu anděl s pečetidlem Božím, kterým má podle starozákonního proroctví  obřadně poznamenat na čele všechny vyvolené, které Bůh povolal ke svatosti a do slávy. Ti  budou uchráněni před Božím trestem, postihujícím jen velké hříšníky, a zařazeni do ohromného zástupu vyvolených ke spáse. Jediným zdrojem spásy je zde Bůh a Ježíš Kristus – „Beránek“ a v těch, kdo jsou ospravedlněni, vidíme jádro svatého společenství církve.   

Z druhého čtení  (1 Jan 3,1-3).Milovaní! Hleďte, jak velikou lásku nám Otec projevil, že se nejen smíme nazývat Božími dětmi, ale že jimi také jsme! Proto nás svět nezná, že nepoznal jeho. Milovaní, už teď jsme Boží děti. Ale čím budeme, není ještě zřejmé. Víme však, že až on se ukáže, budeme mu podobní, a proto ho budeme vidět tak, jak je. Každý, kdo skládá tuto naději v něho, uchovává se čistý, jako on je čistý.

Čtení z prvního listu apoštola Jana mluví o tom, že jsme Boží děti.  A my věříme, že tato možnost je uskutečnitelná pro každého křesťana i křesťanku, kteří Boha ve společenství svaté církve nejen hledají, ale i poznávají. On se jim zjevuje a postupně s nimi srůstá do pevného svazku. Utvoří s nimi jedno tělo v Kristu, jenž je posvěcuje. 

evangelia  (Mt 5,1-12a):  Když Ježíš uviděl zástupy, vystoupil na horu, a jak se posadil, přistoupili k němu jeho učedníci. Otevřel ústa a učil je: „Blahoslavení chudí v duchu, neboť jejich je nebeské království. Blahoslavení plačící, neboť oni budou potěšeni. Blahoslavení tiší, neboť oni dostanou zemi za dědictví.Blahoslavení, kdo lační a žízní po spravedlnosti, neboť oni budou nasyceni. Blahoslavení milosrdní, neboť oni dojdou milosrdenství. Blahoslavení čistého srdce, neboť oni budou vidět Boha. Blahoslavení tvůrci pokoje, neboť oni budou nazváni Božími syny. Blahoslavení, kdo jsou pronásledováni pro spravedlnost,neboť jejich je nebeské království. Blahoslavení jste, když vás budou kvůli mně tupit, pronásledovat a vylhaně vám připisovat každou špatnost;radujte se a jásejte, neboť máte v nebi velkou odměnu.“

Blahoslavenství, která Ježíš zvěstoval učedníkům podle Matoušova evangelia  ve svém horském kázání, osvětlují skutky a charakteristické postoje křesťanského života věřících. Těm, kteří je přijmou za své a poznají Pána, dává naději, že budou přijati do svatého společenství církve křesťanů. V důvěrném spojení s Kristem pak všichni společně doputují do nebeské slávy.    

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na úterý 1.11.2022.

1. čtení: Zj 7,2-4.9-14

Žalmy:  Žl 24 , 1-2.3-4ab.5-6 ,  odpověď: Budeme vidět Boha tak, jak je.

2. čtení: 1 Jan 3,1-3

Evangelium: Mt 5,1-12a

Na  slovo bohoslužby   přímo navazuje projekt ČBK UČÍCÍ SE CÍRKEV   tématem 190:   „KŘESŤANSKÁ SVATOST“ – viz

Zobrazeno 129×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio